dinsdag 30 september 2008

#12 Spelen in de zandbak

Mijn eigen wiki over streektaal vindt je hier. Uiteraard is dit weer gejat van het bekende adres en heb ik hier en daar bij de collega's die link ook gelegd. Als blogger, schrijver, internetter of wie dan ook die met lettertjes te maken heeft moet je namelijk niet het idee hebben dat er anno 2008 nog iemand is die iets zelf verzint. Oké de zandkastelen die ik vroeger bouwde waren van eenzelfde eenvormigheid als de doorsnee doorzonwoning in de straat, maar ik boetseerde dat wel met m'n eigen poezelige handjes. Dat gaat hier toch niet meer op.

maandag 29 september 2008

# 11 Wiki's

Die wiki's vind ik een mooie tool om de mogelijkheden van de bibliotheek uit te breiden en het publiek te laten participeren. De wiki van libraryforlife vond ik zonder meer waardeloos. Deze was zo onoverzichtelijk dat je niet weet wat te zoeken en eigenlijk ook niet wat je er vinden kan.
Over de toepassing van de Princeton library daarentegen ben ik wel zeer enthousiast. Dat zouden we in de Zeeuwse Bieb ook moeten doen. Thans hebben we natuurlijk wel een sterrennominering voor de klant in het leven geroepen, maar daarmee kun je ongefundeerd een boek maken of breken. Beter is dit om te zetten in een wiki waarop klanten hun eigen boekrecensie kunnen plaatsen. Dus niet zoals Princeton dat doet door de recensies onder elkaar te plaatsen, maar door aan elke catalogustitel van de ZB de wiki-optie te geven er een eigen recensie onder te hangen. Zo kan de Zeeuwse Boekenprijs ook meteen een publieksimpuls krijgen.